KONTAKT
an image Miran Jelovčan s.p.
Leskovica 30
4224 Gorenja vas
GSM

040 596 102&041 954 051
e-mail
miranjelovcan@gmail.com
V družbi najboljših


MANSARDE

Urejanje podstrešnega stanovanja  je več postopkov, ki lahko potekajo vzporedno z drugimi  inštalaterji lahko pa tudi posamezno odvisno od financ. Kot prvo je treba narediti načrt kako bi bile sobe razporejene, in  kje bodo potekale inštalacije. Večina  na to pomisli že  pri novogradnji in vso inštalacijo pripeljejo do podstrešja že takrat. Če jo ni se to  pač naredi naknadno tako, da je čim manj škode v spodnjih prostorih. Kaj so inštalacije :vodovod,odtoki. elektrika  ogrevanje itd…Ko je potek inštalacij znan se lahko začne suha gradnja.

Kaj je suha gradnja?

To je pač montažni  sistem, ki ima mnogo sestavnih artiklov in se skladajo eden z drugim. Osnova tega sistema so mavčno kartonske plošče  debeline. 12,5mm  in več. So pa tudi tanjše te se bolj uporabljajo za upogibanje za razne okrogline itd. Imamo treh vrst plošč  bela osnovna za suhe prostore,potem zelena za vlago odporne prostore,in rdeče ognjevarne plošče. Osnovna mera plošče je 2mx125cm in daljše samo daljše kot so težje jih spravimo na podstrešje.  Če ne gre po stopnišču je varianta še avtodvigalom skozi kakšen balkon. Kam se plošče pritrdijo?Narediti je treba  pod konstrukcijo, ki je ta iz pocinkanih raznih profilov. Vsak sistem ima tudi svoje zahteve npr. stropni sistem ima druge zahteve kot stenski. To sem mislil na razporeditev profilov in raznih priključkov za profile. V sklopu  suhe gradnje so še drugi  artikli npr. sekundarne  kritine ter parne ovire, ki imajo zelo pomembno vlogo okrog kondenzacije. Zakaj  te folije. Zunanja  stran izolacije ima stik z hladnim ali vročim zrakom in kakšna bi bila izolacija če ne bi bilo paro propustne  folije najbrž mokra. Paziti je treba da ima streha zračni kanal zaradi tokokroga zraka danes pri novogradnji to že delajo krovci z sekundarno  kritino Age pan. Če že dajemo folijo mora biti ta strokovno položena.  Naslednji  korak je izolacija. Dobro je, če izoliramo v dveh slojih prvi sloj damo med lege  npr. 15cm drugega pa počez  10cm (lahko več)zato,da se steklena volna križa. Na notranji strani stanovanja pa zopet pride parna ovira ki je zasnovana drugače kot zunanja. Za pod strešna stanovanja je priporočena protipožarna mavčna plošča,saj ti lahko reši tudi življenje.

Pri mansardi je treba izkoristiti svetlobo lahko z strešnimi okni ali z frčado zopet odvisno od financ. Če se montira okna je dobro paziti,da se jih montira čim bolj dostopno in seveda tudi pravilno. Pravilno poudarjam zato, ker tudi  strešno okno rabi tokokrog zraka, če ne lahko prihaja do kondenzacije stekla. Za nočno osvetlitev je pa tudi ogromno rešitev lahko podometne ali nadometne.

Zakaj sem na začetku omenil sodelovanje z drugimi mojstri. Marsikdo misli, da pride monter izdela mansardo in gre. To ne gre tako. Naše delo potegne za sabo še cel kup stroškov, ki jih drugi mojstri delajo vzporedno z nami. Treba je napeljat vso inštalacijo vodovod, elektriko,centralno ogrevanje šele potem se zapre z mavčnim sistemom.

Upam da sem vam saj malo približal potek suhe gradnje. Mansardno stanovanje res daje nek poseben čar in je pravi užitek bivati v njem.

Imate tudi direkten dostop ogleda izolacij URSA /ISOVER/VELUX  OKNA/WEDI/ARMSTROG/KNAUF