Prenova mansarde

Prenova mansarde

Urejanje podstrešnega stanovanja (prenova mansarde) sestavlja več postopkov, ki lahko potekajo vzporedno z drugimi inštalaterji, lahko pa tudi posamezno – odvisno od financ. Kot prvo je treba narediti načrt kako bodo sobe razporejene ter kje bodo potekale inštalacije.

Večina ljudi na to pomisli že pri novogradnji zato že takrat vso inštalacijo pripeljejo do podstrešja. Če tega ni moramo to narediti naknadno in sicer tako, da je čim manj škode v spodnjih prostorih. Kaj so inštalacije: vodovod, odtoki, elektrika, ogrevanje itd… Ko je potek inštalacij znan se lahko začne suha gradnja.

Kaj je suha gradnja?

To je montažni  sistem, ki ima mnogo sestavnih artiklov kateri se skladajo eden z drugim. Osnova tega sistema so mavčno kartonske plošče debeline 12,5mm  in več. Obstajajo tudi tanjše, te se bolj uporabljajo za upogibanje za razne okrogline itd. Imamo treh vrst plošč: bela osnovna za suhe prostore, zelena za vlago odporne prostore ter rdeče ognjevarne plošče.

Osnovna mera plošče je 2mx125cm in več. težava nastene, da daljše ter težje težko spravimo na podstrešje. Če ne gre po stopnišču je varianta še avtodvigalom skozi kakšen balkon.

Kam se plošče pritrdijo – prenova mansarde

Narediti je treba pod konstrukcijo, ta je iz različnih pocinkanih profilov. Vsak sistem ima tudi svoje zahteve npr. stropni sistem ima druge zahteve kot stenski. S tem sem se nanašal na razporeditev profilov in raznih priključkov za profile.

Prenova mansarde

V sklopu  suhe gradnje so še drugi artikli npr. sekundarne  kritine ter parne ovire, ki imajo zelo pomembno vlogo okrog kondenzacije.

Prenova mansarde
Prenova mansarde

Zakaj te folije?

Zunanja  stran izolacije ima stik z hladnim ali vročim zrakom in zato bi bila izolacija če ne bi bilo paro propustne folije najbrž mokra. Paziti je treba, da ima streha zračni kanal zaradi tokokroga zraka danes pri novogradnji to že delajo krovci z sekundarno kritino Age pan. Če že dajemo folijo mora biti ta strokovno položena. 

Izolacija – Prenova mansarde

Dobro je če izoliramo v dveh slojih prvi sloj damo med lege npr. 15cm drugega pa počez 10cm (lahko tudi več). to pa zato,da se steklena volna prepleta. Na notranji strani stanovanja pa zopet pride parna ovira ki je zasnovana drugače kot zunanja. Za podstrešna stanovanja je priporočena protipožarna mavčna plošča, katera ti v primeru požara lahko reši tudi življenje.

Pri mansardi je treba izkoristiti svetlobo lahko z strešnimi okni ali s frčado, zopet odvisno od financ. Če se montira okna je dobro paziti, da se jih montira čim bolj dostopno in seveda tudi pravilno. Pravilno poudarjam zato, ker tudi  strešno okno rabi tokokrog zraka, drugače lahko pride do kondenzacije stekla.

Izolacija (prenova) mansarde

Za nočno osvetlitev je pa tudi ogromno rešitev lahko podometne ali nadometne.

Prenova mansarde

Pri poševnem stropu

Če imamo v prostoru premalo svetlobe so super rešitev VELUX okna. Možnosti montaže teh oken je več, lahko so enojna, dvojna, lahko pa jih je tudi več. Okna montiramo v mansardi na poševnem stropu.

Montaža strešnih oken
Montaža strešnih oken

Zakaj sem na začetku omenil sodelovanje z drugimi mojstri?

Marsikdo misli, da pride monter izdela mansardo in gre. To ne gre tako. Naše delo potegne za sabo še cel kup stroškov, ki jih drugi mojstri delajo vzporedno z nami. Treba je napeljat vso inštalacijo, vodovod, elektriko, centralno ogrevanje šele potem se zapre z mavčnim sistemom.

Upam, da sem vam saj malo približal kako suha gradnja poteka. Mansardno stanovanje res daje nek poseben čar in je pravi užitek bivati v njem.

Imate tudi direkten dostop ogleda izolacij:

URSA

ISOVER

VELUX OKNA

WEDI

ARMSTROG

KNAUF

Close Menu