Adaptacija kopalnice

Adaptacija kopalnice

Za vsako stvar, ki je dotrajana je potrebna adaptacija, isto velja za kopalnice. Recimo, da so ploščice razpokane, tla so zastarela ter mokra, ker povsod nekaj pušča. Prepričan sem, da je mnogo kopalnic, ki so stare 40 let ali več, take kopalnice so potrebne adaptacije. Vedeti moramo, da pred leti niso imeli tako kvalitetnih materialov kot obstajajo danes. Včasih plastičnih odtokov sploh ni bilo, dajali so le svinčene, ki zagotovo ne tesnijo tako kot bi morali.

Menjava ploščic – adaptacija kopalnice

Ko se odločimo, da želimo zamenjali ploščice je pred tem potrebno zamenjati cevi in odtoke. Saj to ne predstavlja takšen ogromen strošek proti temu, da ti spušča kasneje ko ploščice že zamenjaš. Seveda ko so stene gole je dobro preveriti, če so stene zadosti izolirane, če ne lahko storimo to suho montažnim sistemom.

Adaptacija kopalnice
Menjava ploščic – adaptacija kopalnice

Izolacija sten – adaptacija kopalnice

V primeru vlažnih sten bi bolj priporočal WEDI plošče (mavčno zelene), saj je plošča čisto drugače zasnovana.Tudi če ima direkten stik z vodo ji nič ne škodi, hkrati pa je tudi odličen izolator. Preden stene izoliramo je dobro premisliti kaj v kopalnici potrebujemo, saj lahko zaradi nove inštalacije dodajamo stvari, ki jih prej sploh ni bilo.

Za primer lahko vzamemo odtok (sifon) za pralni stroj ali podometni vgradni wc kotliček, katerega se potem sploh ne vidi zato ker je pod steno. Lahko zamenjamo zastarelo železno kad s tušem itd.

Adaptacija kopalnice
Adaptacija kopalnice

Še par besed okrog keramike

Včasih so ploščice lepili na stik brez fug, danes pa so fuge obvezne. Zaradi estetskega videza in seveda zaradi dihanja materialov. Odsvetoval bi kakšne bele fuge saj tam, kjer je para in vlaga prej ali slej postanejo temne umazane.

Ogrevanje kopalnice

Pametno je pomisliti tudi na ogrevanje. Če tega ni, se lahko naknadno vgradi radiator ali pa talno gretje. Pozabil sem omeniti še to, da je prej omenjeni program WEDI tak, da lahko naredimo kopalnico kjerkoli, saj je čisto neodvisen od obstoječih sten. Isto velja za suho montažni mavčni sistem.

Kopalnico lahko uredimo tudi sredi sobe ali v garaži, tam je potreben le odtok ter seveda vodovod.

*Preberite tudi: Polaganje porfida

Close Menu